Intellect.Org.UA Intellect.Org.UA
"Мозкові центри" в США

e-mail:   пароль:
Науковці будують храм науки. Генії прорубують в ньому вікна.

 Головна >  Соціологія







Соціологія


РУБРИКА>Соціологія

Дата останнього оновлення: 24.12.2023


 версія для друку

03.06.2023 09:49
Український Культурологічний Центр

Укпаїнську співачку Оксану Петрусенко вшановано у Татарстані



У РОСІЇ, В СТОЛИЦІ ТАТАРСТАНУ КАЗАНІ УРОЧИСТО ВІДКРИТО МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ ВИДАТНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ СПІВАЧЦІ ОКСАНІ ПЕТРУСЕНКО

Нижнєкамська українська національно-культурна автономія "Вербиченька" протягом багатьох років проводить роботу з увічнення пам'яті видатних українців, які в різний час жили й працювали в Татарстані. У 2006 році в Казані було відкрито меморіальну дошку видатному українському державному діячу та історику Михайлові Грушевському.
З 2004 року товариством було проведено кілька заходів, присвячених легендарній українській співачці Оксані Петрусенко: двічі літературно-музичні зустрічі відбулися в Нижньокамську, делегація товариства виїжджала для проведення свят в міста Росії (Тольятті, Димитровград, Іжевськ). У квітні 2007 р. в Нижнєкамську було проведено І Відкритий жіночий вокальний конкурс ім. Оксани Петрусенко. У березні 2008 року в Москві відбулася урочиста презентація діяльності "Вербиченьки", в основу якої було покладено літературно-музичну композицію, присвячену О. Петрусенко.
31 травня 2008 року в Казані відбулася знаменна для всіх українців подія - на фасаді будівлі Татарського державного театру драми і комедії ім. Каріма Тінчуріна було урочисто відкрито меморіальну дошку на вшанування Оксани Петрусенко.
З ранку стали з'їжджатися гості з міст Поволжя, Москви, Іжевська, Києва. О 12-й годині свято розпочалося.
Голова товариства «Вербиченька» Євген Савенко сказав про велике значення цієї події для всіх українців і ту мудру політику керівництва Татарстану, завдяки якій кожний народ багатонаціональної республіки має можливість зберігати та розвивати свою історію, культуру і традиції.
Радник з питань культури та освіти Посольства України в Російській Федерації Ольга Дарибогова підкреслила, що завжди з теплими почуттями бере участь у заходах, що проводяться нижнєкамцями. Подякувала за клопітку і безкорисливу роботу товариству «Вербиченька» і керівництву Татарстану, що створює сприятливі умови для розвитку української культури.
Заступник міністра культури Татарстану Айрат Заппаров привітав всіх учасників, гостей і організаторів з видатною подією в культурному житті Казані. Він вразив усіх глибоким знанням життєвого і творчого шляху Оксани Петрусенко, розповів про її значний внесок у розвиток оперного мистецтва в Татарстані.
Справжньою прикрасою свята було вокальне вітання видатній співачці минулого століття від видатної співачки сучасності, солістки московського Великого театру Галини Чорноби.
Наступив хвилюючий момент відкриття. Савенко, Дарибогова, Заппаров і Чорноба одночасно потягнули краї жовто-блакитної стрічки. Легкою хмариною білосніжне покривало злетіло з меморіальної дошки, і образ Оксани Петрусенко (роботи Махмута Гасимова) постав перед захопленими глядачами. До підніжжя дошки від Міністерства культури Республіки Татарстан було покладено кошик живих квітів.
Неоціненну допомогу в підготовці та проведенні свята надала Асамблея народів Татарстану, від її імені з привітальним словом виступив керівник виконавчого комітету АНТ Микола Владіміров.
Нижнєкамськ представляли на святі заступник глави Нижнєкамського муніципального району Рашид Міннуллін і начальник відділу по зв'язках із громадськими об’єднаннями та національних питаннях Чулпан Махмутова. Рашид Ісламович привітав присутніх і підкреслив, що ця культурна подія має позитивне громадсько-політичне забарвлення, що міжнаціональні відносини в Татарстані динамічно розвиваються і дають яскраві позитивні результати.
Від імені Об'єднання українців Росії та Федеральної національно-культурної автономії українців Росії з вітальним словом виступив співголова ОУР Валерій Семененко.
Тепло української землі з нашої історичної батьківщини привезла солістка Київської філармонії Інна Андріяш-Місько. Вона зачитала вітальні листи Всеукраїнського жіночого товариства імені Олени Теліги та народної артистки України Валентини Антонюк.
Ще одним теплим вітанням з України стали слова керівника татарського вокального ансамблю «Асил’яр» Альфії Шевченко (м. Київ).
Від імені української організації «Славутич» теплі вітання з Москви привіз доктор медичних наук, професор, академік Російської академії природничих наук Тарас Дудко.
І зовсім схвилювала присутніх розповідь про Оксану Петрусенко людини, що зустрічалася з нею. Колишній актор, згодом театральний художник Віктор Іванович Селюк зараз живе в Казані, у далекому 1938 році він брав участь в одній з нею виставі, але досі пам'ятає її обличчя, її сильний, дзвінкий унікальний голос. Живий свідок історії, що прийшов поділитися з присутніми своїми спогадами.
Під час відкриття були зачитані вітальні телеграми від родичів Оксани Петрусенко і письменника, багаторічного дослідника її життя й творчості, автора декількох книг про неї Миколи Кагарлицького (м. Київ), від Міністерства культури і туризму України, Фундації ім. О. Ольжича (м. Київ), Фундації доброчинних ініціатив (м. Чернігів), голови Української Всесвітньої Координаційної Ради Дмитра Павличка і народного депутата України, відомої співачки Оксани Білозір.
Свято на цьому не закінчилося. Дійство перемістилося у приміщення Меморіального музею Максима Горького, розташоване неподалік.
У великому виставковому залі виступила радник Посольства України О. Дарибогова. Вона висловила подяку керівникові виконавчого комітету Асамблеї народів Татарстану М. Владімірову, завідувачу відділом етнічної політики Управління з питань внутрішньої політики Президента Республіки Татарстан В. Нікіфорову, попросила передати подяку керівникові Нижнєкамського муніципального району А. Метшину та вручила пам'ятні подарунки.
Далі була показана літературно-біографічна композиція про життя і творчий шлях легендарної української співачки. Текст читав голова НКА УТ «Вербиченька» Є. Савенко. Музичні твори з репертуару співачки виконували:
Галина Чорноба - солістка Великого театру Росії, доцент вокального факультету коледжу Московської консерваторії імені П.І. Чайковського, заслужена артистка РФ, народна артистка України;
Зульфія Шарафутдінова - солістка камерного і народного оркестру, викладач вокального відділення Нижнєкамського музичного училища, художній керівник дитячого музичного театру “Проснись и пой”;
Оксана Ялтанська - лауреат Реґіонального конкурсу ім. С. Сайдашева (2006 р.), I Відкритого конкурсу ім. О. Петрусенко (2007 р.), Міжнародного конкурсу „Единство России” (2008 р.);
Діляра Камалова - лауреат I Відкритого конкурсу ім. О. Петрусенко (2007 р.), лауреат I премії міського конкурсу «Серебряная капель» на приз глави Нижнєкамського муніципального району (2005 р.);
Ніна Астаф’єва - лауреат I Відкритого конкурсу ім. Оксани Петрусенко (2007 р.), лауреат I премії міського конкурсу «Серебряная капель» на приз глави Нижнекамського муніципального району (2007 р.);
Олеся Чурашова й Альбіна Загретдінова - лауреати I Відкритого конкурсу ім. О. Петрусенко (2007 р.);
Інна Андріяш-Місько - лауреат I Відкритого конкурсу ім. О. Петрусенко (2007 р.), солістка Українського філармонічного товариства (м. Київ).
Акомпанувала їм концертмейстер Рамзія Загідулліна.
Порадував глядачів своїм мистецтвом професор Казанської державної консерваторії, соліст Казанського театру опери та балету, заслужений артист Татарстану, народний артист Каракалпакії та Башкортостану Юрій Борисенко, який виконав декілька українських і російських народних пісень. Сильний красивий бас просто не міг залишити байдужими глядачів і колег. Акомпанувала йому народна артистка Татарстану Юзефіна Сокульска.
Вінок українських пісень пролунав у виконанні хору «Вербиченька» (м. Нижнєкамськ) - лауреата Всеросійського фестивалю-конкурсу хорових колективів ім. О. Кошиця (музичний керівник Г. Мєщанінов - заслужений працівник культури РТ, нагороджений у 2003 р. нагрудним знаком Міністерства культури України «За розвиток української культури в Росії»).
Порадували глядачів своєю творчістю київські гості - ансамбль «Асил’яр» під керівництвом Альфії Шевченко. Уродженка Нижнєкамська, що довгі роки мешкає в Києві, вона не тільки не забула свої історичні коріння, але й згуртувала навколо себе таких же гарячих однодумців. Колектив виступає по всій Україні, в Литві, Польщі, пропагуючи татарську національну культуру. Але коли в їхньому виконанні пролунала українська народна пісня «Ти ж мене підманула» татарською мовою, нашому захопленню й подиву присутніх не було меж.
Значення нашого свята перебільшити, напевно, неможливо. Відновлюється історична справедливість, і ім'я Оксани Петрусенко повертається в місто, де вона була визнана справжньою зіркою і дістала довічне звання „наш український соловейко”. Такі заходи є містком між культурами українського і татарського народів.
Ми від душі дякуємо всім, хто був причетний до організації свята і надав підтримку у встановленні меморіальної дошки.
Відкриття меморіальної дошки Оксані Петрусенко є не завершенням, а лише продовженням нашої роботи з увічнення пам'яті славних синів і дочок великого українського народу.
На світлинах: учасники урочистостей біля меморіальної дошки; Віктор Селюк і ведуча церемонії Людмила Найденко.


Голова МНКА УТ „Вербиченька” Євген Савенко



2 червня 2008 р.

Об'єднана прес-служба Федеральної національно-культурної
автономії українців Росії та Об'єднання українців Росії
(керівник служби Юрій Кононенко)

Контакти:
Тел./факс + 7 499 767 86-43
Тел. + 7 906 700 19-49
E-mail: [email protected]







КОМЕНТАРІ
level wow
buy mp3 player
best mp3 player
wow lvl
wow powerlevel
buying gold world of warcraft
wow level
mp3 player kaufen
po wow
wow lvl 60
wow lvl 70
wow powerleveling
wow gold
lotro gold
lotro po
wow level



wow geld
mp3 players
mp3 player
wow level service
wow
wow gold
wow gold paypal
wow gold 1000
wow power leveling
world of warcraft power leveling
wow lvl
buy mp3 players


wow gold
world of warcraft gold
wow geld
wow powerlevel
buy wow gold
cheap wow gold
serveur wow
wow europe
cheapest wow gold
gold wow
mp3 players
mp3 player
wow gold
wow gold kaufen




НОВИНИ
Программа НАТО Наука ради мира и безопасности .Украинский контекст.

конференция НАТО - Наука заради миру і безпеки

Запрошуємо Вас до участі в Урочистій церемонії нагородження переможців Національного конкурсу на кращі журналістські розслідування серед національних та регіональних ЗМІ.

Міжнародна науково-практична конференція. НАТО - Наука заради миру і безпеки

Что делать и кто виноват

ОПЕК с прискорбием сообщает, что цена его нефтяной корзины (OPEC Reference Basket of crudes) 18 ноября упала до 46 долларов за баррель!

Виступ Павла Жовніренко на конференції 30 жовтня в Укрінформ Роль суспільства в реалізації політики євроатлантичної інтеграції України”.

Конференція „Роль суспільства в реалізації політики євроатлантичної інтеграції України”.

Лингвистическая УФОлогия профессора Рудякова,

Виступ Ігоря Тодорова на конференції 30 жовтня в Укрінформ Роль суспільства в реалізації політики євроатлантичної інтеграції УкраїниКОНЦЕПЦІЯ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ В КОНТЕКСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Конференція „Роль суспільства в реалізації політики євроатлантичної інтеграції України”

Конференція „Роль суспільства в реалізації політики євроатлантичної інтеграції України”

Чрезвычайное финансовое положение ,как прелюдия президентского правления

ЗАЯВА Громадської ліги Україна - НАТО

Манипуляция общественным сознанием на примере Президента РФ Путина.

Переваги вступу до НАТО для економіки України:

Укпаїнську співачку Оксану Петрусенко вшановано у Татарстані

26 березня відбувся Форум громадських організацій та політичних партій, що підтримують ідею євроатлантичної інтеграції України.

МТСУ, министр Винский, авиакатастрофа, кораблекрушение. Кому лучше жевать, чем говорить!

Відкритий лист українських громадських організацій США редактору тижневика “7 дней” п. Іллі Генну

ОПИТУВАННЯ

Які джерела інформації Ви вважаєте найоб’єктивнішими:

українські телеканали
21%
російські телеканали
7%
радіо
6%
українські газети
12%
російські газети
2%
українські інтернет-сайти
25%
російські інтернет-сайти
7%
інші закордонні інтернет-сайти
14%
чутки
5%
Запропонувати
Архів