Intellect.Org.UA Intellect.Org.UA
"Мозкові центри" в США

e-mail:   пароль:
В науці слава достається тому, хто переконав світ, а не тому, хто перший набрів на ідею.

 Головна >  Суспільство >  Релігія






РУБРИКА>РЕЛіГіЯ

Дата останнього оновлення: 10.06.2023


 версія для друку

19.03.2024 13:19
Релігійно-Інформаційна Служба України

Алексій II проти переїзду керівництва УГКЦ до Києва



Предстоятель Російської Православної Церкви Патріарх Алексій II в інтерв’ю, опублікованому у тижневику “Київський телеграф”, заявляє, що в планах перенести резиденцію Глави Української Греко-Католицької Церкви зі Львова до Києва та заснувати греко-католицький Патріархат “криється загроза ескалації конфлікту між православними і греко-католиками в Україні”.

“У цьому намірі керівництва Греко-Католицької Церкви ми бачимо спроби будь-якою ціною поширити свій вплив на ту частину України, де переважаючим віросповіданням традиційно є Православ’я, а греко-католицька присутність надзвичайно мала”, – говорить Алексій II.

На думку Предстоятеля РПЦ, “претензії греко-католиків на загальнонаціональний статус, що, крім іншого, виражається в планах перенесення кафедри зі Львова до Києва, видаються досить абсурдними... У бажанні греко-католиків отримати для себе статус патріархату ми також бачимо спроби протиставити себе Православ’ю. Поява в Україні уніатського “Київського патріархату” приведе до подальшої дестабілізації і без того складних міжконфесійних відносин в країні”, – переконаний Алексій II.

Він також підкреслив, що РПЦ “не сприймає заяв, які ставлять під сумнів канонічність Львівського Собору і його результати (1946 року, на якому було ухвалено рішення про ліквідацію унії і возз’єднання з Православною Церквою)”.

Алексій II вважає, що в нинішній ситуації розумним було б вести переговори на двох рівнях. Передусім на рівні Москва – Рим, “тому що Ватикану не слід знімати з себе відповідальність за політику, яку ведуть українські греко-католики, які перебувають в його юрисдикції”. Другим рівнем має бути безпосередній діалог між представниками УПЦ і УГКЦ за можливої участі спостерігачів з Москви і Рима.

Перші практичні кроки в цьому напрямі були зроблені після зустрічі в Барі, коли на початку 1998 року в УПЦ і УГКЦ були створені робочі групи для ведення переговорів, однак останнім часом переговорний процес загальмувався з вини греко-католиків, нагадав Алексій II. “Потрібна тверда воля обох сторін для ведення діалогу, який приносить реальні плоди. Її супутницею повинна бути готовність змінити ситуацію на загальну користь всіх учасників діалогу, а не зберігати status quo, вигідний лише одній стороні”, – заявив глава РПЦ. “Наразі рано говорити про припинення конфлікту, незважаючи на відсутність явних зіткнень між православними та уніатами. Ситуація є такою, що православні віруючі Західної України перебувають в становищі гнаної меншини, причому такий status quo цілком влаштовує і керівництво УГКЦ, і місцеву владу”, – сказав Алексій II.






КОМЕНТАРІ

 Коментарів поки що немає




НОВИНИ
Всеукраїнська рада Церков розглянула питання майна і релігійного законодавства

Комментарий ХПГ относительно ситуации в Украинской Автокефальной Православной Церкви

У Києві обговорювали Концепцію державної політики стосовно релігій

Про доцільність розробки проекту Концепції державної політики стосовно релігії і Церкви в Україні

Нове число аналітичного журналу "Схід"

ІІІ Міжнародна науково-практична конференція “На порозі нової доби: актуальні моделі освіти та здоров’я”

Міжнародна науково-практична конференція з тоталітарних сект

Релігійний фактор у формуванні національної ідеї

Напад на голову центру допомоги жертвам тоталітарних культів

Алексій II проти переїзду керівництва УГКЦ до Києва

ОПИТУВАННЯ

Чи доцільно, на Вашу думку, розвивати в Україні ядерну енергетику і будувати нові енергоблоки?