Intellect.Org.UA Intellect.Org.UA

e-mail:   пароль:
Цензура як апендицит: в пасивному стані непотрібна, в активному - небезпечна

 Головна >  Економіка >  Транспорт






РУБРИКА>Транспорт

Дата останнього оновлення: 17.10.2023


 версія для друку

28.10.2023 15:30
Наукове товариство ім. Шевченка. Донецьке відділення.

Засідання “Елітарної світлиці”



До свята Нестора Літописця – Дня української писемності й мови

відбудеться засідання “Елітарної світлиці” на тему:

„Якою мовою говоритиме Україна 2101 року?”

Київ, 7 листопада 2007 р., Будинок вчителя,
вул. Володимирська, 57, велика вітальня, к. 308, 18-00 год.
Прес-реліз
Український міжнародний комітет з питань науки і культури (КНК) при Національній академії наук України, Міжнародна асоціація україністів разом з Будинком вчителя понад 10 pоків щомісячно кожної пеpшої сеpеди пpоводять вечіpні читання на pізні теми наукового, політичного, соціального та культуpного життя нашої деpжави (пpоект “Елітаpна світлиця”, керівник – Голова КНК при НАНУ академік НАН України Ярослав Яцків). Гостями Світлиці були деpжавні діячі та видатні вчені: академіки НАН України Борис Патон, Юрій Глеба, Дмитро Гpодзинський, Максим Гулий, Михайло Згуровський, Валерій Кухаp, Василь Кpемень, Віктор Скопенко, Костянтин Яцимирський; наpодні депутати Укpаїни Микола Жулинський, Іван Дpач, В’ячеслав Чорновіл, Лесь Танюк, Ігор Юхновський, Костянтин Ситник, Юлія Тимошенко, Віктор Ющенко, поетеса Ліна Костенко та інші.


7 листопада 2007 року в Будинку вчителя о 18 год. на засіданні „Елітарної світлиці” буде заслухано доповідь на тему: „Якою мовою говоритиме Україна 2101 року?”
З доповіддю виступить Віталій Радчук – мовознавець і перекладач, доцент кафедри теорії і практики перекладу з англійської мови Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, науковий співробітник відділу соціолінгвістики Інституту української мови НАН України, кандидат філологічних наук.

Прогноз погоди ми чуємо щодня. Прогнози зміни клімату на десятиріччя, як і прогнози екологічні, економічні, соціологічні, політичні, – давно звична річ. Заглядати в майбутнє мови – заборонено. Чому? Кому така заборона вигідна, крім тих, хто вже спланував, як ослабити або й навік заглушити питомий голос нашого краю – мову українського громадянства? Адже будь-кому зрозуміло, що розгледіти риси майбутнього в сьогоденні можна лише спершись на закони розвитку. А щоб пізнати їх, треба ретельно вивчити, як змінювалася мова в минулому і від чого залежали її зміни. Чому, власне, ми говоримо не так, як наші батьки і пращури? Що діється з мовою у Білорусі й деінде? Без відстеження нових тенденцій у мові неможлива й мовна стратегія держави, її мовна політика. Які ці тенденції сьогодні? Чи здатні ми на них впливати? Чи не є наша непевність у собі симптомом мовної нерозвиненості? Які чинники творять мову? З чого вона склалася? Якими є виміри мови? Які у мови функції?.. Якщо історія суспільства завжди тлумачила факти і вже застосовує для цього умовний спосіб, то чи не пора їй у мовознавстві нарешті зняти табу з майбутнього часу, щоб побачити під ногами орієнтири для поступу?


Засідання проводить голова Українського міжнародного комітету з питань науки і культури при НАН України академік НАНУ Ярослав Яцків.
До участі в засіданні запрошено наукову та освітянську громаду міста.
Телефони для контактів:
Галелюка Оксана Степанівна, тел. 239 - 65 - 67 (помічник голови КНК при НАНУ);
Єфіменко Віра Іванівна, тел. 246-40-24 (Будинок вчителя).






КОМЕНТАРІ

 Коментарів поки що немає




НОВИНИ
Выборы-2007 и транспорт: ЗАКОНОМЕРНОСТИ ПОЛИТИЧЕСКОГО ПРОЦЕССА В УКРАИНЕ.Неожиданностей не произошло. Часть 1.

Выборы-2007 и транспорт: КАК НЕ ОШИБИТЬСЯ В ВЫБОРЕ? Советы избирателям -транспортникам.

МИНИСТР-СОЦИАЛИСТ РУДЬКОВСКИЙ – НАХОДКА ДЛЯ ВРАГА

Награждение виновных. ЖЕЛЕЗНОДОРОЖНО-ФОСФОРНАЯ ЭПОПЕЯ. НЕОБХОДИМОЕ ПОСЛЕСЛОВИЕ

Нова книга про голод 1946-1947 рр. на Донбасі.

Нова книжка з Європейської інтеграції

— "Універсальний літературний словник-довідник".

Нефть или демократия

АНАТОЛІЙ СЛОБОДЯН, ЗАСТУПНИК ГЕНЕРАЛЬНОГО ДИРЕКТОРА „УКРЗАЛІЗНИЦІ”): ЗАЛІЗНИЦЯ НЕ МОЖЕ І НЕ БУДЕ НІКОГО ПЕРЕВОЗИТИ ЗАДАРМА

«ПОЛИТИЧЕСКИЙ МИНИСТР» ТРАНСПОРТА И СВЯЗИ ДЕЗЕРТИРОВАЛ С РАБОЧЕГО МЕСТА. Вместо выполнения требований премьер-министра о чёткой работе, он митингует и кликушествует.

ОПИТУВАННЯ

Які джерела інформації Ви вважаєте найоб’єктивнішими:

українські телеканали
21%
російські телеканали
7%
радіо
6%
українські газети
12%
російські газети
2%
українські інтернет-сайти
26%
російські інтернет-сайти
7%
інші закордонні інтернет-сайти
14%
чутки
5%
Запропонувати
Архів