Intellect.Org.UA Intellect.Org.UA

e-mail:   пароль:
Людина приймає рішення, коли їй набридає думати.

 Головна >  Політика >  Партії






РУБРИКА>Партії

Дата останнього оновлення: 17.10.2023


 версія для друку

19.07.2023 15:04
Фонд "Демократичні ініціативи"

Прес-конференція “Парламентські вибори–2007 в Україні: кого і чому обирають виборці?”



Прес-конференція
“Парламентські вибори–2007 в Україні: кого і чому обирають виборці?”

Організатор прес-конференції — Фонд “Демократичні ініціативи”.

Питання до розгляду:

– Ставлення населення до розпуску Верховної Ради та призначення позачергових виборів
– Чому громадяни беруть участь у виборах і чому ні?
– Виборчі рейтинги партій і блоків
– Що потрібно партіям для перемоги?
– Яка інформація потрібна виборцям, щоб зробити свій вибір?
– Які проблеми виборці вважають найважливішими?

Учасники:
§ Ірина Бекешкіна — науковий керівник Фонду “Демократичні ініціативи”, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України;
§ Олександр Вишняк — керівник фірми “Юкрейніан соціолоджі сервіс”, завідувач відділу Інституту соціології НАН України.

Прес-реліз підготовлено за результатами загальнонаціонального опитування населення України, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” та фірмою “Юкрейніан соціолоджі сервіс” 20 червня — 6 липня 2007 р. у співпраці з Freedom House за фінансової підтримки USAID. Усього було опитано 2011 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років за такими показниками як стать, вік, рівень освіти, регіон та тип проживання. Статистична похибка вибірки не перевищує 2.2%.


· Майже дві третини населення (62%) вважає, що все в Україні рухається у неправильному напрямі, у вірності курсу впевнені лише 17% і ще 21% думки не визначили.

· Інтерес до політики в Україні дуже високий: зовсім не цікавлять політика 19%, певною мірою цікавить 59% і ще 18% дуже цікавляться поллітикою.

· Вважають, що зробили парвильний вибір на парламентських виборах 69% тих, хто брав у них участь, 11% вважають вибір неправильним і 20% не знають напевно.

· Більшість населення – 56% –негативно оцінює діяльність Верховної Ради, що була обрана 2006 року (позитивно оцінюють її 25.5%). Водночас у ставленні до розпуску Верховної Ради та призначення дострокових виборів думки поділилися практично навпіл: 43% підтримують розпуск і нові вибори, а 41.5% – ні.

· Основними мотивами тих, хто підтримує розпуск Верховної Ради, є: її недієздатність (27%), формування більшості у Верховній Раді за рахунок зради (20%), намагання Верховної Ради узурпувати усю владу в країні шляхом формування більшості з 300 депутатів (20%). Основні аргументи тих, хто не підтримує розпуск Верховної Ради, – марне витрачання державних коштів на нові вибори (46%), незаконність розпуску Верховної Ради (28%), те, що в результаті виборів склад Верховної Ради не зміниться (25%), небажання потурати забаганкам опозиції, бо подібна ситуація з достроковими виборами може повторюватися постійно (24%).

· Попри суперечливе ставлення до призначення дострокових виборів, рівень явки на вибори обіцяє бути досить високим — 76% опитаних заявили, що вони підуть на вибори. З них 49% опитаних збираються обов’язково взяти участь у виборах і ще 27% – скоріше, так. Головна причина участі у виборах – це усвідомлення свого громадянського обов’язку (49.5%), побоювання, що хтось інший може скористатися голосом виборця (35%), можливість вплинути на ситуацію в Україні (25.5%).

· Головні мотиви відмови від участі у виборах – зневіра у партіях та політиках (41% серед тих, хто не піде на вибори), невіра у чесність виборів (2.5%), байдужість до виборів (21%), відсутність партій, які б виражали інтереси виборців (21%).
· Якби дострокові вибори відбулися наступної неділі, 3%-й бар’єр подолали б такі партії та блоки:
- Партія регіонів – 35.2%,
- Блок Юлії Тимошенко (19.4%),
- Блок „Нашої України” та „Української правиці” – 15.2% (блок Юрія Луценка „Народна самооборона” в опитуванні фігурував окремо і набрав 2.0%),
- Комуністична партія України (4.6%).
Серед інших партій менш як 3% набирають Блок Володимира Литвина (1.5%), Прогресивно-соціалістична партія України (1.5%) та Соціалістична партія України (1.5%). Проти усіх проголосували б 2.8% і ще 15% не визначилися з вибором. Відсотки подано у розрахунку до тих, виявив намір узяти участь у виборах або ще вагаєтьсящодо участі.

· При обранні партії чи блоку головними чинниками були такі: програма, ідеї й пропозиції (41%), лідери (28%), переконання виборця, що партія (блок) виражає його інтереси (23%), голосування за цю партію (блок) на минулих парламентських виборах у 2006 році (20%), оцінка партії (блоку) як меншого „зла”, порівняно з іншими (18%).
· Значна частина виборців (28%) голосуватиме за певну партію не тому, що вона подобається, а з наміром не допустити до влади політиків з протилежного табору (28%). Майже третина респондентів (31%) вважають за потрібне, щоб до Верховної Ради пройшли й інші партії, які там не були представлені.

· Громадяни вважають, що для успіху на виборах партії (блоку) насамперед чергу потрібна гарна виборча програма (37%), а також кваліфікована команда (33%), успішна попередня діяльність і відомі лідери (23%).

· Серед інформації, яка є суттєвою для виборців, аби вони зробили свій вибір, найбільше мають значення: пропозиції партій (блоків) щодо важливих для них проблем (дуже важливо і важливо для 81%), склад першої п’ятірки (62%), увесь виборчий список партії (53%), кандидатура, яку партія (блок) висуватиме на посаду прем’єр-міністра (75%), кандидатури у склад майбутнього уряду (72%), з якими партіями партія (блок) об’єднуватиметься у Верховній Раді (66%), минула діяльність партії та її представників (66%). Поділилися думки виборців щодо важливості надання фінансових декларацій кандидатів (для 43% це істотно, а для 41% – не істотно). Не значущою для вибору більшість вважає інформацію про приватне життя кандидатів (важливо для 30%, не важливо для 56%) та відомості, які компрометують кандидатів (істотно для 31%, не істотно – для 51%).

· Десятка проблем, що їх виборці вважають найактуальнішими для виборчих програм партій (блоків), включає: забезпечення економічного зростання (55%), підвищення загального рівня зарплат, пенсій, стипендій (53%), подолання безробіття (48%), поліпшення медичного обслуговування (42%), боротьба зі злочинністю (41%), соціальний захист незаможних (40%), зниження цін на продукти і товари першої необхідності (36%), здійснення пенсійної реформи (36%), боротьба із корупцією (31%), реформування житлово-комунального господарства (28%).

· Більшість населення – 80% – підтримує пропозицію позбавити депутатів депутатської недоторканості.

· 78% населення України вважають, що Президента мають обирати громадяни України на загальнонаціональних виборах, 4% готові віддати це у компетенцію Верховної Ради, а на думку 9% опитаних посада Президента в Україні не потрібна.

· Якби відбулися дострокові вибори найближчим часом, за Віктора Януковича проголосували б 31.1% нселення, Віктора Ющенка – 14.7%, Юлію Тимошенко – 13.5%. Значна частина опитаних – 16% - з вибором не визначилася, 6.5% проголосували б проти всіх і ще 7% не брали б участі у цих виборах.



Результати опитування у доданому файлі



Прикріплені файли: Результати опитування.doc

Рекомендовані лінки:
Інформацію про захід дивіться на нашому сайті
Інформацію про захід та результати опитування дивіться на нашому сайті



КОМЕНТАРІ

 Коментарів поки що немає




НОВИНИ
Выборы-2007 и транспорт: ЗАКОНОМЕРНОСТИ ПОЛИТИЧЕСКОГО ПРОЦЕССА В УКРАИНЕ.Неожиданностей не произошло. Часть 1.

Выборы-2007 и транспорт: КАК НЕ ОШИБИТЬСЯ В ВЫБОРЕ? Советы избирателям -транспортникам.

МИНИСТР-СОЦИАЛИСТ РУДЬКОВСКИЙ – НАХОДКА ДЛЯ ВРАГА

СТАВЛЕННЯ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ ДО ВИБОРІВ’2007

Прес-конференція “Національний екзит-пол’2007: хто і як його проводить?”

Награждение виновных. ЖЕЛЕЗНОДОРОЖНО-ФОСФОРНАЯ ЭПОПЕЯ. НЕОБХОДИМОЕ ПОСЛЕСЛОВИЕ

Вибори-2007: думки експертів

Прес-конференція “Парламентські вибори–2007 в Україні: кого і чому обирають виборці?”

Нова книга про голод 1946-1947 рр. на Донбасі.

Нова книжка з Європейської інтеграції

ОПИТУВАННЯ

Які джерела інформації Ви вважаєте найоб’єктивнішими:

українські телеканали
21%
російські телеканали
7%
радіо
6%
українські газети
12%
російські газети
2%
українські інтернет-сайти
26%
російські інтернет-сайти
7%
інші закордонні інтернет-сайти
14%
чутки
5%
Запропонувати
Архів