Intellect.Org.UA Intellect.Org.UA
Міжнародний центр перспективних досліджень

e-mail:   пароль:
У кожної людини є право на нашу думку

 Головна >  Політика >  Регіональна політика






РУБРИКА>Регіональна політика

Дата останнього оновлення: 10.11.2023


 версія для друку

08.07.2023 10:58
Херсонське регіональне відділення Асоціації міжнародного співробітництва

Позачергові вибори: „против лома нет приема” - ефективний громадський моніторинг і загроза виведення виборів за межі правового поля





До позачергових виборів готується потужний корпус громадських спостерігачів, перш за все – активістів Комітету виборців України. Це принципові і професійні активісти громадського сектору, здатні забезпечити ефективний моніторинг прозорості і чесності виборів. Та чи не зведуть нанівець роботу спостерігачів системні помилки центральної влади, яка може вивести вибори за межі правового поля?

До позачергових виборів готуються не лише Президент, прем’єр-міністр, опозиція і ЦВК. Готується до них і справжня армія різноманітних громадських спостерігачів, які створюють на українських виборах останніх років неповторну атмосферу тотального контролю за прозорістю виборів, дотриманням виборчого законодавства і прав виборців. Так склалося, що в Херсоні (напевне, така ситуація характерна і для багатьох інших міст України) головною, найавторитетнішою громадською організацією, яка спостерігає за виборами є обласна організація Комітету виборців України. Минулої суботи, 7 липня відбулися звітно-виборні збори Херсонського КВУ – подія непересічна з огляду на роль цієї організації у забезпеченні чесних виборів, її морального авторитету.
Збори пройшли досить енергійно (не довше 3-х годин), в діловому, а не декларативному чи презентаційному стилі. Обов’язкові доповіді голови Правління (Дементій Білий) та голови ревізійної комісії (Олександр Довгай) змінювалися на емоційні і досить конкретні виступи учасників (Олега Лиховида, Володимира Коробова, Галини Бахматової, Олександра Мошнягула, Михайла Гончара та ін.).
Безумовно, успіху КВУ в Херсоні сприяє перш за все харизма особистості багаторічного лідера організації, відомого на Херсонщині ватажка громадського сектору Дементія Білого. Його високі моральні якості, інтелектуальний потенціал і „обаяние” (українською це поняття перекладається не досить точно) навряд чи становлять вичерпну характеристику його привабливості для молоді. У Білого є риси справжнього інтелігента і „настоящего человека”. Не дивно, що Дементія Білого переобрали головою організації на черговий термін, а він в свою чергу запропонував залишити старий склад Правління (Галина Бахматова і Олег Лиховид).
Нове лідерство – ось один із найсуттєвіших результатів багаторічної підтримки неурядових організацій. Чому лідери громадських організацій в Україні не змогли „піти у владу”, як це трапилося у Грузії, і замінити собою „стару номенклатуру” і „бізнес-політиків” нового ґатунку? Може Україна – не Грузія, і для такої величезної країни просто фізично не вдалося підготувати достатньо ватажків нового типу? Може українські реформи зачепили лише верхівку, лише Київ, а на долі – у областях, районах, містечках все залишилося як було і ніякого нового лідерства немає? Чому до Секретаріату Президента молодь із „третього сектору” запрошується, а в обладміністрації – ні. Між іншим, Дементій Білий був не так давно запрошений у Херсонську облдержадміністрацію, на посаду прес-секретаря губернатора, проте не попрацював і року, він настільки був „чужим” у чиновницькому болоті, що воно його відринуло із себе, Білий був достроково звільнений і повернувся у громадську організацію. В Херсоні склався досить потужний прошарок лідерів громадського сектору, є справжні зірки – Дементій Білий, Алла Тютюнник, Олена Афанасьєва, Олег Лиховид, Олександр Мошнягул, Світлана Ямщикова, Галина Польська, Михайло Гончар, Наталія Бімбірайте, всіх не перелічиш, цей перелік випадковий і не враховує ніякої ієрархії і заслуг. Але цей фрагмент регіональної еліти залишається в громадянському секторі і не поповнює еліту політичну, управлінську. Чи не помилка це нашого суспільства, чи не відстаємо ми від Грузії та інших пострадянських країн, які більш сміливо залучають нову громадянську еліту, нових лідерів, вихованих у громадському секторі до управління регіонами? Можливо стиль старої регіональної управлінської еліти „яка вирішує питання” вже не відповідає вимогам сучасності і є потреба у запрошенні нових кадрів, вихованих на ідеалах демократії і на сучасному стилі поведінки. Більшість керівників у нас приходять із бізнесу, і між іншим, неформально продовжують ним займатися. Може треба зміцнити регіональний менеджмент вихідцями із НДО, трохи відсунути бізнес від регіональної політики і управління? Причому, мова йде про трансформацію кадрів на керівних, а не на технічних посадах, що ніяк не впливає на ситуацію. Зрощування політики і бізнесу на регіональному рівні набуло ще більш небезпечних форм, ніж на загальнодержавному.
В зборах взяли участь вже не молоді новачки, а досвідчені, зрілі люди, які брали участь у багатьох виборчих кампаніях, мають міжнародний досвід спостереження на виборах, сформувалися як особистості. КВУ - організація, яка має свій „кістяк”, свої професійні кадри.
Професійність – це ще одна перевага такої потужної громадської організації, як КВУ. Ця риса дуже помітна на прикладі вивчення громадської думки. Громадська думка виборців – важливий інститут виборчої демократії. Це справжнє дзеркало для суспільства, механізм контролю за дотриманням принципів демократії, засіб впливу громадськості на владу і політичну еліту, джерело сучасних наукових знань. Зараз модно громадським організаціям проводити соціологічні дослідження, їх планують чи не в кожному проекті. Проте, професійних соціологів бракує, а багато організацій хочуть проводити дослідження самотужки, не уявляючи про необхідність дотримання професійних вимог, наукових процедур. Молоді активісти просто мають дуже спрощені, стереотипні уявлення про соціологію, методику і техніку опитувань, їм здається, що проводити опитування дуже легко. Через такі ілюзії і хибні погляди, масове соціологічне невігластво останнім часом у нас в Херсоні, та й повсюди на Україні поширилися соціологічні підробки, фальсифіковані опитування, які з одного боку дезорієнтують громадськість, суспільство недостовірними даними, а з іншого – компрометують соціологію, метод опитувань, самі НДО.
КВУ йде шляхом залучення професіоналів до проведення соціологічних досліджень, хоча це складніше і дорожче від варіанту, коли проводиш такі дослідження самотужки. Вже більше 7 років КВУ співпрацює із кафедрою філософії і соціології Херсонського національного технічного університету, викладачі і студенти якого і проводять такі дослідження в форматі соціологічної лабораторії КВУ. По-перше, формується соціологічна культура в регіоні; по-друге, поширюється достовірна соціологічна інформація щодо виборів і виборців; по-третє, поєднання можливостей громадської організації і місії університету дає чудовий результат у вигляді зрощування університетів і громадянського суспільства. Під час кожної виборчої кампанії КВУ спільно із університетом проводить серію соціологічних опитувань, які мають добру пресу і позитивний суспільний резонанс. Така спільна робота стала можливою завдяки підтримці відомого лідера регіональної інтелектуальної еліти, ректора Херсонського національного технічного університету професора Юрія Бардачова.
Принциповість херсонського КВУ вражає політиків, які звикли у нас до подвійних стандартів. Зокрема, Д.Білий кілька днів тому публічно звернувся до губернатора Б.Сіленкова з пропозицією негайно вирішити питання про незаконне поєднання свого губернаторства із посадою керівника обласного виборчого штабу „Нашої України”. Зрозуміло, що Б.Сіленков став в даному разі заручником відповідного неправового рішення Президента, який призначив усіх губернаторів країни керівниками виборчих штабів „Нашої України” (!!!), і не його вина, що виникла така колізія, та Д.Білий, незважаючи на демократичне походження тієї політичної сили, яку представляє Б.Сіленков, принципово вимагає від усіх дотримання виборчого законодавства. В умовах правового „беспредела”, який коїться в країні з ініціативи центральної влади, така позиція викликає повагу.
На зборах відбувся „смотр сил”: популярного Інтернет-видання „Політична Херсонщина”, газети „Вільний вибір”, соціологічної лабораторії, аналітичної групи, молодіжної організації „Комітету молодих виборців”, корпусу довготривалих і короткотривалих спостерігачів, районних організацій (Голопристанський, Скадовський, Каховський райони). Сили у організації немаленькі. Є і фінансова підтримка фондів, ресурсних центрів, зарубіжних посольств. Та чи достатньо цього, щоб забезпечити прозорі і чесні вибори на Херсонщині?
Вірю: КВУ зможе налагодити ефективне незалежне спостереження за дотриманням прав виборців, проте є сумнів в тому, що системні помилки влади дозволять взагалі провести більш-менш пристойні вибори у правовому полі. Може статися так, що системні помилки влади призведуть до того, що у якісній і потужній роботі КВУ не буде ніякого сенсу. Неправовий, неконституційний характер виборів може знецінити незалежне громадське спостереження, поставити КВУ і інші громадські організації у смішне положення, коли НДО будуть слідкувати за дріб’язковими порушеннями, а системні порушення, які поза зоною впливу КВУ, зведуть таку роботу нанівець. До таких системних загроз я відношу наступне: 1) політичний суперник пропрезидентських демократичних сил (Партія регіонів) раптово бойкотує вибори і на політичному рингу залишається один „політичний боксер”, який „боксує” самостійно, із уявним суперником; 2) президент заставляє своїм указом губернаторів, вони ж начальники штабів „НУ”, самостійно підрахувати результати виборів замість ОВК і ТВК, що буде нелегко пояснити з позицій здорового глузду і цінностей демократії; 3) вибори будуть проводитися без відповідних рішень ЦВК, ОВК, ТВК, за президентськими указами або рішеннями РНБОУ. Напевне, що наша політична фантазія бідніша від тих реалій, з якими ми незабаром можемо зіткнутися.

Володимир Коробов

08/07/2023 Херсон






КОМЕНТАРІ
вы




НОВИНИ
SOS!!! МIЖНАРОДНА БЕЗСТРОКОВА МЕДIА-АКЦIЯ "НАБАТ- ЗАХИСТИ КУЛЬТУРУ В УКРАЇНІ!!!"

25 жовтня 2007 р. у Харківському національному університеті ім.В.Н.Каразіна відбулась Міжнародна науково практична конференція “ЗМІ проти екстремізму і тероризму. Евроатлантичний підхід”.

Міжнародна науково – практична конференція

ЗМІ проти екстремізму і тероризму. Євроатлантичний підхід

«Східний часопис»: досвід і уроки створення масової україномовної газети на Донбасі (1992-1997 рр.)

Про словацький досвід входження до НАТО дізнавались в регіонах України

Позачергові вибори: „против лома нет приема” - ефективний громадський моніторинг і загроза виведення виборів за межі правового поля

Путь Причерноморья в Европу - через поликультурность и многонациональность

Нова книга про голод 1946-1947 рр. на Донбасі.

Нова книжка з Європейської інтеграції

ОПИТУВАННЯ

Які джерела інформації Ви вважаєте найоб’єктивнішими:

українські телеканали
21%
російські телеканали
7%
радіо
6%
українські газети
12%
російські газети
2%
українські інтернет-сайти
26%
російські інтернет-сайти
7%
інші закордонні інтернет-сайти
14%
чутки
5%
Запропонувати
Архів