Intellect.Org.UA Intellect.Org.UA
Міжнародний центр перспективних досліджень

e-mail:   пароль:
42.25% статистичних даних люди придумують, не встаючи з-за столу

 







 версія для друку

  Дата заснування: 24.05.97
Керівник: Володимир Стефанович Білецький
Поштова адреса: Поштова адреса: вул. Артема, 45 Донецьк, 83086
Телефон: (062)3370480
E-mail: [email protected]
Веб-сайт: http://www.iatp.donetsk.ua/~ntsh

Регiони дiяльностi: Донецьк
Теми: Типи матеріалів , Анонс , Економіка , Прес-реліз , Виконавча влада , Зовнішні новини , Громадянське суспільство та НДО , Екологія , Малий бізнес , Освіта , Експертне опитування , АПК , Круглі столи , Суспільство , Злочинність і правосуддя , Корисна статистика , Консультації , Корупція , Економічні реформи , Проект політичної реформи , Макроекономіка , Релігія , Міжнародна економіка , Громадська приймальня Ю.Єханурова , Історія , Ресурси , Міжнародна політика , Публічне право , Охорона здоров'я , Технології та мережа Інтернет , Національна безпека і оборона , Гранти , Українське право , Партії , Комунікації , Транспорт , Гуманітарне право , Політика , Соціологія , Вибори-2002 , Право , Громадська думка , Регіональна політика , Приватне право , Законодавча влада , Вакансії , Іракська війна , Тренінги , Міжнародне право , Конференції , Семінари

Наукове Товариство ім. Шевченка (НТШ) - науково-культурна громадська організація, що довгі роки виконувала функції всеукраїнської академії наук. Засноване у Львові в грудні 1873 (спершу - як Літературно-Наукове Товариство ім. Шевченка) завдяки спільним зусиллям національно свідомої інтелігенції з Наддніпрянської України та Галичини у відповідь на репресії, яким піддавалось українське друковане слово в Російській імперії. Першими головами товариства були К.Сушкевич (1874-85), С.Громницький (1885-86), Д.Гладилович (1886-92). У 1892 товариство перейменовано у НТШ. Головним завданням реорганізованого товариства було «плекати та розвивати науку і штуку в українсько-руській мові, зберігати та збирати всякі пам'ятки старинності і предмети наукові України-Руси». Період найбільшого розвитку НТШ розпочався в 1894 з переїздом до Львова М.Грушевського. У 1894 він очолив історично-філософську секцію, а з 1897 був обраний головою НТШ. З 1895 став редактором «Записок НТШ» і перебрав на себе всю видавничу діяльність товариства. За час його головування НТШ видало бл. 800 томів наукових праць, зокрема, 112 томів “Записок”, М. Грушевський заініціював низку інших періодичних видань: «Хроніка НТШ» (тт. 1-74, 1900-39), «Збірник історично-філософської секції НТШ» (тт. 1-17,1898-34; у цій серії вийшло вісім томів (1898-1913) його «Історії України-Руси»), «Збірник філологічної секції» (тт. 1-23, 1898-1937), «Збірник математично-природничо-лікарської секції» (тт. 1-32, 1897-1939), «Жерела до історії України-Руси» (тт. 1-22, 1895-1924), «Українсько-руський архів» (тт. 1-15,1906-21), «Етнографічний збірник» (тт. 1-40, 1895-1929), «Студії з поля суспільних наук і статистики» (тт. 1-5, 1909-38) та ін.

 версія для друку



  далі >>
  • [06/11/2023]
    SOS!!! МIЖНАРОДНА БЕЗСТРОКОВА МЕДIА-АКЦIЯ "НАБАТ- ЗАХИСТИ КУЛЬТУРУ В УКРАЇНІ!!!"
    СТОСОВНО КУЛЬТУРНО-ОСВІТНЬОЇ СИТУАЦІЇ В УКРАЇНІ На тлі урочистих декларацій керівництва стосовно успішного культурно-освітнього розвитку держави в реальному житті країни все частіше бачиться прямо протилежне: нетоплені бібліотеки, зотлілі музейні цінності, закриті книгарні, екскаватори на історичних пам’ятках, бездомні художники, рейдерські атаки на галереї, розкрадені кіностудії, зруйновані кінотеатри, хмарочоси посеред історичних центрів, навала іноземного кітчу…(з маніфесту «Україна – зона культурного лиха») Тенденція впливу комерційної складової на українське державомислення набуває загрозливого масштабу. Сьогодні в Україні державою втілено соціально-комерційну модель, в якій культура та бізнес стали конкурентами. Єдиним критерієм на право існування будь-якої організації в Україні незалежно від напрямку її діяльності тепер вже гласно вважається її економічна доцільність.
    Повідомляє: Наукове товариство ім. Шевченка. Донецьке відділення.

  • [28/10/2023]
    Нове число аналітичного журналу "Схід"
    Виходить друком СХІД №5 (83) вересень-жовтень 2007. Друкується зміст журналу.
    Повідомляє: Наукове товариство ім. Шевченка. Донецьке відділення.

  • [28/10/2023]
    Засідання “Елітарної світлиці”
    До свята Нестора Літописця – Дня української писемності й мови відбудеться засідання “Елітарної світлиці” на тему: „Якою мовою говоритиме Україна 2101 року?” Київ, 7 листопада 2007 р., Будинок вчителя, вул. Володимирська, 57, велика вітальня, к. 308, 18-00 год.
    Повідомляє: Наукове товариство ім. Шевченка. Донецьке відділення.

  • [23/09/2023]
    «Східний часопис»: досвід і уроки створення масової україномовної газети на Донбасі (1992-1997 рр.)
    Стаття-аналіз присвячена актуальному питанню україномовних ЗМІ на Східній Україні.
    Повідомляє: Наукове товариство ім. Шевченка. Донецьке відділення.

  • [01/09/2023]
    Ексклюзивне інтерв"ю Президента Світового Конгресу Українців для журналу "Схід"
    20-21 серпня 2007 р. у Донецьку відбулися річні загальні збори Ради Директорів Світового Конґресу Українців (СКУ). Перед початком роботи учасники наради віддали шану Тарасу Шевченку та Василю Стусу, перед пам'ятниками яких покладено квіти. На початку та на завершення нарад відбулися пресконференції, а також зустріч з широкою громадськістю Донецька. Виголошені привітання учасникам зборів від Президента та міністра закордонних справ України, від голів міської ради Донецька та Донецької обласної державної адміністрації, а також від різних суспільно-громадських установ в Україні. Ділова програма передбачала інформативні доповіді представників майже з сорока країн української діаспори - від Австралії до Узбекистану, з п'яти континентів світу, в тому числі з Азії та Африки. Присутні також вислухали звіти рад і комісій СКУ: Комісії Людських і Громадянських Прав - захист українців у таких країнах, як Російська Федерація, ліквідація наслідків акції "Вісла", захист української мови і культури в південних і східних областях України; Світової Координаційної Виховно-Освітньої Ради - українська освіта в діаспорних школах; Світової Ради Суспільної Служби - взаємна допомога тощо. Крім того, Рада Директорів заслухала звіт президента та Екзекутивного комітету СКУ. Відбулося також обговорення відзначення 75-ої річниці Голодомору, призначення дати і місця наступного ІХ Конґресу СКУ, передбаченого на 2008 рік, статутних змін та прийняття нових членів до СКУ. Друкується інтерв"ю Аскольда Лозинського для журналу "Схід" № 4 (82) липень-серпень 2007 року
    Повідомляє: Наукове товариство ім. Шевченка. Донецьке відділення.

  • [01/09/2023]
    Нове число аналітичного журналу "Схід"
    Вийшло друком чило 4 (82) аналітичного журналу "Схід" за липень-серпень 2007 р. Друкується зміст журналу (українська і англійська мови)
    Повідомляє: Наукове товариство ім. Шевченка. Донецьке відділення.

  • [15/08/2023]
    Донецьке відділення Наукового Товариства ім. Шевченка: 10 років становлення і розвитку.
    Історія НТШ-Донецьк починає свій відлік з 1997 року, коли в рамках робочої зустрічі голови НТШ в Україні Олега Романіва і керівника науково-видавничої фундації "Український Культурологічний Центр" (м.Донецьк) останній прийняв пропозицію голови НТШ заопікуватися організаційними питаннями створення осередку НТШ на Східній Україні, а саме в Донецьку. 24.05.2023 відбулися Установчі збори відділення, на яких були присутні науковці донецьких вузів та відділення Національної академії наук України. Головою Донецького відділення НТШ було обрано д.т.н., проф. Донецького національного технічного університету Володимира Білецького , вченим секретарем – к.ф.н., професора, керівника Донецького відділення Центру гуманітарної освіти НАН України Ігоря Паська. За період 1997-2007 рр. малочисельний Донецький осередок НТШ виріс у потужне, офіційно зареєстроване Донецьке відділення НТШ, яке фактично є Південно-Східним Центром НТШ.
    Повідомляє: Наукове товариство ім. Шевченка. Донецьке відділення.

  • [09/08/2023]
    Міжнародна наукова конференція «Словникова справа в Україні: минуле, сучасне, майбутнє»
    Національна aкадемія наук України Міністерство освіти і науки України Інститут філології КНУ імені Тараса Шевченка Інститут української мови НАН України Асоціація товариств української мови Шановні колеги! Запрошуємо Вас узяти участь у Міжнародній науковій конференції «Словникова справа в Україні: минуле, сучасне, майбутнє» (до 100-річчя публікації «Словаря української мови» за ред. Бориса Грінченка), яка відбудеться в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка 8 - 9 листопада 2007 року Друкується тематика конференції
    Повідомляє: Наукове товариство ім. Шевченка. Донецьке відділення.

  • [16/06/2023]
    Поштовх для пробудження самосвідомості
    17-18 травня в м.Луганську вже вдруге відбулася Міжнародна наукова конференція “Стосунки Сходу та Заходу України: суб’єкти, інтереси, цінності”. Її співорганізаторами стали кафедра філософії та соціології Луганського національного педагогічного університету ім. Тараса Шевченка, кафедра правознавства, соціології та політології Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І.Франка, Центр з вивчення суспільних процесів та проблем гуманізму, Міжнародна благодійна установа Центр національного відродження ім. С.Бандери, Галицький історико-політологічний центр. Мета конференції: з’ясувати регіональні особливості Донбасу та Галичини як найбільш яскравих представників регіонів України, інтереси і вектори їхнього розвитку, продовжити суспільний діалог заради пошуку шляхів консолідації України. Інформація про конференцію друкується у журналі "Схід" (Донецьк)
    Повідомляє: Наукове товариство ім. Шевченка. Донецьке відділення.

  • [12/06/2023]
    Нове число "Донецького вісника НТШ"
    Вийшов друком т. 16 "Донецького вісника НТШ". Том присвячений мовознавчим проблемам. Друкується зміст.
    Повідомляє: Наукове товариство ім. Шевченка. Донецьке відділення.

  далі >>



НОВИНИ
SOS!!! МIЖНАРОДНА БЕЗСТРОКОВА МЕДIА-АКЦIЯ "НАБАТ- ЗАХИСТИ КУЛЬТУРУ В УКРАЇНІ!!!"

25 жовтня 2007 р. у Харківському національному університеті ім.В.Н.Каразіна відбулась Міжнародна науково практична конференція “ЗМІ проти екстремізму і тероризму. Евроатлантичний підхід”.

Дискусія «Вибори-2007: як спрацювали соціологи?»

Ілько Кучерів: Результати нинішнього екзит-полу перевершили всі сподівання соціологів

Оголошені результати Національного екзит-полу'2007

Відбулася прес-конференція “Контроль громадських організацій за чесністю та прозорістю виборів. Чи буде війна екзит-полів'2007?”

Круглий стіл “Війна цифр у соціологічних вимірах. Кому вірити і чому?”

СТАВЛЕННЯ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ ДО ВИБОРІВ’2007

Прес-конференція “Національний екзит-пол’2007: хто і як його проводить?”

ЧЕРГОВИЙ ДЕМАРШ ВОЛОДИМИРА ПУТИНА

ОПИТУВАННЯ

Які джерела інформації Ви вважаєте найоб’єктивнішими:

українські телеканали
21%
російські телеканали
7%
радіо
6%
українські газети
12%
російські газети
2%
українські інтернет-сайти
26%
російські інтернет-сайти
7%
інші закордонні інтернет-сайти
14%
чутки
5%
Запропонувати
Архів